Je hebt net een reis naar Zuid-Afrika geboekt en je bent nu bezig met de voorbereidingen. Je vliegticket is geboekt, een hotel is ook geregeld en je hoeft je ook niet drukt te maken over andere activiteiten want dat heb je ook geregeld. Het enige wat je nog moet doen is je vaccinaties regelen want ook dat heb je nodig wanneer je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika.

Welke inentingen heb ik nodig?

Afhankelijk van je situatie heb je verschillende inentingen nodig in Zuid-Afrika.
De DTP oftewel Difterie-, Tetanus- en Poliovaccinatie is aanbevolen voor het Afrikaanse land. Deze ziektes zien we gelukkig niet vaak meer in Nederland maar in het buitenland komen deze ziektes vaker voor. Wanneer je na januari 1950 bent geboren en alle kindervaccinatie heeft gehad, heb je maar 1 prik nodig. Deze inenting beschermt je 10 jaar. Wanneer je deze vaccinaties nooit hebt gekregen adviseert het GGD alle drie de prikken.

Naast de aanbevolen inentingen heb je ook persoons- en reis gebonden adviezen van het GGD. Bij deze vaccinaties ligt het eraan waar je vandaan komt en naar welk gebied van Zuid-Afrika je gaat.

Zuid-Afrika

  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht): Dit virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Het virus ontstaat door besmet voedsel en drinkwater en wordt door ontlasting. Voor een complete bescherming heb je twee prikken nodig. Met de eerste prik ben je 1 jaar beschermt en de tweede beschermt je na minimaal 6 maanden en beschermt je zeker 30 jaar.
  • Hepatitis B: Ook deze variant van Hepatitis soort voor een ontsteking in de lever. Het verschil is dat dit virus voorkomt in je bloed en sperma waardoor het ook besmettelijk is. Om volledig beschermt te zijn tegen Hepatitis B heb je drie prikken nodig. Deze vaccinaties worden verspreid. In maand 0, 1 en 6 krijg je deze inentingen en ben je voor de rest van je leven beschermt.
  • BMW (Bof, Mazelen en Rode Hond): De meeste kinderen zijn voor deze ziektes ingeënt. Als je nooit bent ingeënt of niet volledig bent ingeënt en de ziekte nooit hebt gehad, dan kan je een van deze drie ziektes krijgen. Afhankelijk van de leeftijd en je vaccinatie verleden zal het GGD deze inentingen aanraden.
  • Gele Koorts: dit advies is persoonsgebonden afhankelijk van je reisroute en tussenstops. Door muggen kan je gele koorts krijgen, je kan er koorts, geelzucht en bloedingen van krijgen. Na een gele koorts vaccinatie ben na 10 goed beschermt. Na de gele koorts vaccinatie ben je je hele goed beschermt tegen de ziekte. Houd er wel rekening me dat bepaalde personen met een specifieke medische achtergrond niet levenslang beschermd zijn. Weet je zeker wat je situatie is, neem dan contact op met je huisarts.
  • Malaria: Deze ziekte wordt door een steek van een mug overgedragen. Je krijgt de ziekte omdat de mug parasieten in je bloed spuit. Alleen tussen zonsondergang en zonsopgang kan je gestoken worden door de malariamug. Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden. De muggen komen in Zuid-Afrika alleen in het oostelijke gedeelte van het land voor. Dus ook in het bekende Kruger park. Met name in september tot en met mei zijn er malariamuggen.

Weet je niet zeker welke vaccinaties je nodig hebt, neem dan altijd contact op met het GGD en/of je huisarts. Mocht naar je naar een ander land reizen zoals, Cuba, Indonesië, of Suriname, bekijk dan op de site of je voor deze landen ook vaccinaties nodig hebt,