Ieder jaar daalt het aantal Nederlandse toeristen dat naar Suriname op vakantie gaat. Waarom zijn Nederlanders minder geïnteresseerd in het Zuid-Amerikaanse land? Ik vertel in dit blog alle plekken die je in Suriname kan bezoeken, want het land is veel meer dan een voormalige kolonie van Nederland.

Algemene informatie over Suriname

Op 25 november 1975 werd het land onafhankelijk en staat het bekend als de Republiek Suriname. Er wonen ongeveer 580 duizend mensen waarvan het overgrote deel in het noorden van het land woont. Een aantal jaar geleden werd er nog met de Surinaamse gulden betaald. Maar sinds kort moet je daar met de Surinaamse dollar betalen. Het grootste deel van het land bestaat uit land, ongeveer 1.1 procent bestaat uit water. Op dit moment is het tijdverschil 4 uur. Over het algemeen is het tussen de 24 en 36 graden in het land met twee regentijden en twee droge tijden. Tijdens de regentijd is het gemiddeld 27.3 graden en in de droge tijden is het gemiddeld 32 graden. In december tot eind januari is de kleine regentijd. Van eind januari tot het einde van april is de kleine droge tijd. Aan het einde van april tot half augustus is de grote regentijd en van half augustus tot begin december is de grote droge tijd. Het is niet zo dat er in de droge tijd helemaal geen regen valt, het regent wel alleen minder. In totaal valt er per jaar zo een 2200 millimeter aan regen. In Suriname start je dag vroeg want dan is het immers het koelst. Rond 6 uur is het tussen de 21 en 24 graden. Na zonsopkomst stijgt de temperatuur snel naar 31 tot 34 graden. Je kan van 12 uur tot 14.00 het beste binnen zitten want dan is het ontzettend warm.

Hoe kom ik er?

Zowel KLM als Suriname Airways vliegen rechtstreeks naar de hoofdstad Paramaribo. In 9 uur vlieg je van Schiphol naar het Johan Adolf Pengel vliegveld of te wel Zanderij in Suriname. KLM vliegt op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag van Amsterdam naar Paramaribo. Een retourticket heb je bij KLM vanaf 656 euro. Suriname Airways vliegt op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van Amsterdam naar Suriname. Bij SLM heb je al een retourticket voor 594 euro. In Nederland zijn we gewend dat alles dicht bij elkaar licht. Binnen 15 minuten kan je vanuit Schiphol in Amsterdam zijn. In Suriname is dat iets anders. Een rit van het vliegveld naar de hoofdstad Paramaribo duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Populaire bestemmingen

In Nederland vind je verschillende reisbureaus die gespecialiseerd zijn in vakanties naar Suriname. Deze reisbureaus regelen alles voor jou. Je ticket, visum, hotels of vakantiehuizen en eventuele tripjes die je tussendoor kunt doen. Ook informeren ze je over de vaccinaties die je moet doen voor dat je erheen kan. Regel je alles liever zelf, maar weet je niet zo goed hoe je de vakantie moet invullen dan help ik je graag.

Je reis begint in Paramaribo, hier heb je verschillende hotels waar je kan overnachten. Het Krasnapolsky hotel is misschien wel het bekendste hotel van Suriname. Dit viersterrenhotel is het meest centraal liggende hotel van heel Paramaribo. Het stadsdeel waar het Krasnapolsky hotel zich bevindt, staat op het UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Verder heb je ook het 4.5 sterrenhotel Royal Torarica en het viersterrenhotel Torarica Hotel & Casino. Natuurlijk zijn dit niet alle hotels in de stad maar het zijn wel de beste.

Hoewel er genoeg te zien is in Paramaribo, zoals Fort Zeelandia wat in de 17de eeuw gebouwd is, raad ik iedereen aan om het binnenland in te gaan. Brownsberg is een goed voorbeeld. Dit gebied samen met Stone Island reservoir is misschien wel de meest populaire bestemming van het Surinaamse binnenland. In deze gebieden kan je vele activiteiten doen. Het natuurpark bevindt zich in het district Brokopondo en ligt ongeveer 112 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Brownsberg ligt ongeveer 500 meter boven de omringende jungle en is 12.200 hectare in grootte.  In dit gebied vind je verschillende soorten dieren en planten. Samen met een gids kan je het gebied met vele watervallen, rivieren en kreken bezichtigen. Als je dit gebied bezoekt kan je een van de vele huizen huren om optimaal te kunnen genieten van Brownsberg. Veel mensen verblijven meerdere dagen is dit gebied vanwege zijn grootte.

Suriname

Het reservoir is een meer dat in 1960 is ontstaan. Een gedeelte ter grootte van Utrecht is onderwater gezet. Dit is gedaan om een dam te vormen om energy op te kunnen wekken. In het reservoir kan je nog steeds de toppen van de bomen zien. De bomen zien niet gekapt omdat er zo geld bespaart kon worden. In dit gebied bevinden zich piranha’s en er groeien nog steeds planten.

Volgens mij zijn dit genoeg redenen om Suriname te bezoeken, zeker als je van de natuur houdt. Is Suriname niet helemaal wat je zoekt maar wil je wel genieten van flora en fauna, dan is Indonesië misschien iets voor jou. Misschien wil je wel in een superdelux 7-sterrenhotel slapen omringd door wolkenkrabbers. Dan is Dubai dé plek voor jou.