De inwoners van Indonesië zijn met recht trots op hun land, want er is ontzettend veel moois te vinden. Met een top 5 of top 10 bezienswaardigheden is het gewoonweg allemaal niet op te noemen. Je zou er eerder een top 100 bezienswaardigheden van moeten maken, maar uiteraard is dit bijna niet te doen. Wij hebben een mooie top 5 bezienswaardigheden  van Indonesië voor je opgesteld, gevolgd door nog wat interessante en praktische informatie over het land.

 

  1. De 5 grootste eilanden van Indonesië

Het is bijna onmogelijk om alle eilanden van Indonesië te noemen, want hoeveel eilanden heeft Indonesië wel niet? We hebben het hier over de grootste eilandenstaat van de hele wereld en die status krijgt een land natuurlijk niet zomaar. We zullen verklappen hoeveel eilanden Indonesië heeft. Dit zijn er namelijk 17.508. Natuurlijk zijn lang niet alle eilanden noemenswaardig. Er zitten er ook bij die bijzonder klein zijn. Het grootste eiland van Indonesië is Kalimantan, met een grootte van 539.460 vierkante kilometer. We hebben het dan over het grootste eiland van Indonesië dat daadwerkelijk helemaal bij het land hoort. De 5 grootste eilanden van Indonesië zijn Kalimantan, Sumatra, Irian Jaya, Sulawesi en Java.

  1. De hoofdstad van Indonesië

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. Er wordt dan vaak gedacht dat de hoofdstad op het grootste eiland ligt, maar niets is minder waar. Op welk eiland ligt Jakarta dan wel? Jakarta ligt op Java. Het is niet alleen de hoofdstad van Indonesië, maar ook de regeringszetel. Het is een grote stad met een oppervlakte van ruim 660 vierkante kilometer. In totaal wonen er bijna 9,8 miljoen mensen in de hoofdstad. Natuurlijk zijn er nog meer mooie steden in Indonesië om te bezoeken. Onder de meest indrukwekkende steden van het land vinden we onder meer Kuta, Mataram, Denpasar, Labuan Bajo, Yogyakarta en Jatiluwih. Ook Bandung is een stad in Indonesië die meer dan de moeite waard is. Daarom besteden we aan deze Indonesische stad wat meer aandacht.

  1. Bandung Indonesië bezienswaardigheden

Bandung in Indonesië behoort zeker tot de leukste steden van het land. Deze stad wordt ook wel Kota Kembang genoemd en is de hoofdstad van West Java. Met 2,5 miljoen inwoners is het een behoorlijke stad. Veel toeristen kiezen voor een verblijf in deze stad, omdat het er een stuk aangenamer aan temperatuur is dan in de meeste steden van Indonesië. Door de ligging op een hoogte van 750 meter is het er een stuk koeler. De natuur die de stad omringd is werkelijk indrukwekkend te noemen. Hier kun je onder meer ook een bezoek brengen aan de Tangkuban Prahu, een nog altijd actieve vulkaan. Het is mogelijk om helemaal tot de rand van de krater te wandelen of zelfs te rijden. De laatste keer dat de vulkaan uitgebarsten is was in het jaar 1983. Wanneer je wilt kun je met een gids in de krater afdalen. Er zijn diverse musea in Bandung te bezoeken, waaronder het Geologisch Museum en het Satria Mandala Museum. Dit laatste museum is dé plek om militaire verzamelstukken te bewonderen. Wanneer je een bezoek brengt aan Bandung in Indonesië om bezienswaardigheden te bewonderen, dan is het ook zeker aan te raden om naar het Gedung Merdeka te gaan. Dit is een oud koloniaal bouwwerk dat door de jaren heen vaker is gerenoveerd.

  1. Tempelcomplex Borobudur

Borobudur is zeker een aanrader om te bezoeken als je in Indonesië bent. Dit is een tempelcomplex dat eeuwenlang onder een dikke laag lava heeft gelegen en daardoor aan het oog werd onttrokken. Dit lava kwam van de Merapi vulkaan die er vlakbij ligt. Het boeddhistische tempelcomplex is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in de negende eeuw. In totaal bestaat het uit drie niveaus die staan voor de kosmos uit het boeddhisme.

  1. Lore Lindi National Park

Natuurlijk is een vakantie in Indonesië niet compleet wanneer je geen bezoek hebt gebracht aan een Nationaal Park. Het land heeft prachtige natuurgebieden en een Nationaal Park is bijzonder geschikt om hier in alle rust mee kennis te maken. Het Lore Lindi National Park is een absolute aanrader. Dit park is te vinden op het eiland Sulawesi en het bijzondere is wel dat er nog inheemse stammen in dit park te vinden zijn. Je zult ze zeker tegenkomen als je één van de vele indrukwekkende wandelroutes door het natuurgebied volgt. In het Lore Lindi National Park vind je onder meer regenwouden, het Lindu meer, warmwaterbronnen, valleien, moessonbossen en hoge bergen, waaronder ook de Gunung Nokilalaki. Het is mogelijk om te overnachten bij de inwoners van het park, waardoor je de natuur ook in de nacht mee kunt maken. Hier en daar zijn indrukwekkende en soms zelfs wat angstaanjagende sculpturen te vinden waar je zeker je camera voor tevoorschijn wilt halen.

 

Het weer in Indonesië

Indonesië heeft een gemiddelde temperatuur van 30 graden te bieden, het hele jaar door. Het land heeft dan ook te maken met een zogenaamd tropisch regenwoudklimaat. Het is er dan ook het hele jaar door heerlijk warm. Wel is er een langdurig regenseizoen. Wanneer je deze wilt vermijden, dan is het goed om in de maand juni, juli, augustus of september op vakantie naar Indonesië te gaan. Het land staat ook bekend om de grotere hoeveelheid natuurrampen die er plaatsvinden. Hierbij valt te denken aan tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en aardbevingen.

Overige informatie over Indonesië

Het land ligt op twee continenten, namelijk Oceanië en Azië. De totale oppervlakte van het land bedraagt maar liefst 1,9 miljoen kilometer. Verspreid over alle eilanden heeft Indonesië maar liefst een kleine 240 miljoen inwoners. Het hoogste punt van het land is de Puncak Jaya met een hoogte van 4.884 meter. Wanneer je van Amsterdam naar Jakarta wilt vliegen, dan doe je hier 14,5 uur over. De totale afstand tussen onze hoofdstad en de hoofdstad van Indonesië bedraagt 11.358 kilometer. Indonesië is ook zeker geschikt om te gaan backpacken. Dus twijfel niet om op een backpack reis naar Indonesië te gaan!